niedziela, 9 lipca 2017

Kulinarnie #1


Ciasteczka maślane z czekoladą

Czego potrzebujemy?

3 szklanki mąki

15 dag masła (3/4 kostki)

1 szklanka cukru

1 opakowanie cukru wanilinowego

2 jajka

3 łyżki kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

½ tabliczki czekolady mlecznej

Jak to zrobić?

Masło, cukier i jajka utrzeć. Dodać połowę mąki i wymieszać. Dodać resztę mąki, kakao i proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto. Rozwałkować na grubość około centymetra. Foremkami wyciąć ciasteczka i rozłożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać startą na tarce czekoladą. Piec przez 10-15 minut w temperaturze 150-160°C.

Uwagi.

Foremek do ciasteczek nie posiadam. Do tego procederu wykorzystuję zwykłą szklankę. Z tej porcji wychodzi mi 18 ciastek. Piekarnik ustawiam na temperaturę 150°C i piekę przez 25 minut.



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz