Ciasteczka maślane z czekoladą
Czego potrzebujemy?
3 szklanki mąki
15 dag masła (3/4 kostki)
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
2 jajka
3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ tabliczki czekolady mlecznej
Jak to zrobić?
Masło, cukier i jajka utrzeć. Dodać
połowę mąki i wymieszać. Dodać resztę mąki, kakao i proszek do pieczenia.
Zagnieść ciasto. Rozwałkować na grubość około centymetra. Foremkami wyciąć
ciasteczka i rozłożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać
startą na tarce czekoladą. Piec przez 10-15 minut w temperaturze 150-160°C.
Uwagi.
Foremek do ciasteczek nie posiadam. Do
tego procederu wykorzystuję zwykłą szklankę. Z tej porcji wychodzi mi 18
ciastek. Piekarnik ustawiam na temperaturę 150°C i piekę przez 25 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz