sobota, 15 lipca 2017

Kulinarnie #2

Zupa szpinakowa z wędzonym łososiem

Czego potrzebujemy?

Włoszczyzna, cebula, pieprz w ziarenkach, liście laurowe, ziele angielskie - na wywar warzywny w ilości ok 1 litra

500 dag szpinaku (świeżego lub mrożonego)

4 trójkąty serka topionego śmietankowego

3 ząbki czosnku

3 łyżki masła (po podsmażenia szpinaku i czosnku)

gałka muszkatołowa

250 - 350 dag wędzonego łososia

Jak to zrobić?

Przygotowujemy wywar warzywny z włoszczyzny i cebuli z przyprawami.

Na patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy szpinak. Do szpinaku dodajemy 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę. Dodajemy 4 trójkąty serka topionego i mieszamy.

Po zagotowaniu wywaru warzywnego wyciągamy z niego wszystkie warzywa i dodajemy przygotowany szpinak z czosnkiem. Przyprawiamy pieprzem i gałką muszkatołową. Gotujemy.

Na talerze kładziemy kilka kawałków wędzonego łososia i zalewamy gorącą zupą szpinakową. Przez konsumpcją chwilę poczekać, aby łosoś i zupa przegryzły się.


Uwagi.

Najlepiej podawać z bagietką czosnkową przygotowaną na ciepło. Ja tym razem się zgapiłam podczas zakupów i bagietkę musiał zastąpić chleb.

Naleśniki z pieczarkami i żółtym serem przykryte sosem pomidorowym


Czego potrzebujemy?

Mąka, mleko, 2 jajka, woda, sól do ciasta naleśnikowego i olej do smażenia

450 dag pieczarek, które drobno siekamy i podsmażamy na maśle

Starty żółty ser

Przecier pomidorowy, jogurt naturalny i bazylia do przygotowania sosu

Jak to zrobić?

Naleśniki smażymy, a następnie nakładamy na nie farsz z pieczarek i sera i zwijamy w rulony.

Rulony naleśnikowe układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy resztą sera i przykrywamy sosem pomidorowym. Przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170°C na kwadrans.

Przygotowanie sosu: do rondelka wrzucamy jogurt naturalny i przecier pomidorowy w takich proporcjach, aby przybrał on kolor różowy i dodajemy bazylię. Gotujemy na małym ogniu.

Ot, taka propozycja na dwudaniowy bezmięsny obiad. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz