Zupa szpinakowa z wędzonym łososiem
Czego potrzebujemy?
Włoszczyzna, cebula, pieprz w ziarenkach, liście laurowe, ziele angielskie - na wywar warzywny w ilości ok 1 litra
500 dag szpinaku (świeżego lub mrożonego)
500 dag szpinaku (świeżego lub mrożonego)
4 trójkąty serka topionego śmietankowego
3 ząbki czosnku
3 łyżki masła (po podsmażenia szpinaku i czosnku)
gałka muszkatołowa
250 - 350 dag wędzonego łososia
Jak to zrobić?
Przygotowujemy wywar warzywny z włoszczyzny i cebuli z przyprawami.
Na patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy szpinak. Do szpinaku dodajemy 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę. Dodajemy 4 trójkąty serka topionego i mieszamy.
Po zagotowaniu wywaru warzywnego wyciągamy z niego wszystkie warzywa i dodajemy przygotowany szpinak z czosnkiem. Przyprawiamy pieprzem i gałką muszkatołową. Gotujemy.
Na talerze kładziemy kilka kawałków wędzonego łososia i zalewamy gorącą zupą szpinakową. Przez konsumpcją chwilę poczekać, aby łosoś i zupa przegryzły się.
Na patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy szpinak. Do szpinaku dodajemy 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę. Dodajemy 4 trójkąty serka topionego i mieszamy.
Po zagotowaniu wywaru warzywnego wyciągamy z niego wszystkie warzywa i dodajemy przygotowany szpinak z czosnkiem. Przyprawiamy pieprzem i gałką muszkatołową. Gotujemy.
Na talerze kładziemy kilka kawałków wędzonego łososia i zalewamy gorącą zupą szpinakową. Przez konsumpcją chwilę poczekać, aby łosoś i zupa przegryzły się.
Uwagi.
Najlepiej podawać z bagietką czosnkową przygotowaną na ciepło. Ja tym razem się zgapiłam podczas zakupów i bagietkę musiał zastąpić chleb.
Naleśniki z pieczarkami i żółtym serem przykryte sosem pomidorowym
450 dag pieczarek, które drobno siekamy i podsmażamy na maśle
Starty żółty ser
Przecier pomidorowy, jogurt naturalny i bazylia do przygotowania sosu
Naleśniki z pieczarkami i żółtym serem przykryte sosem pomidorowym
Czego potrzebujemy?
Mąka, mleko, 2 jajka, woda, sól do ciasta naleśnikowego i olej do smażenia450 dag pieczarek, które drobno siekamy i podsmażamy na maśle
Starty żółty ser
Przecier pomidorowy, jogurt naturalny i bazylia do przygotowania sosu
Jak to zrobić?
Naleśniki smażymy, a następnie nakładamy na nie farsz z pieczarek i sera i zwijamy w rulony.
Rulony naleśnikowe układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy resztą sera i przykrywamy sosem pomidorowym. Przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170°C na kwadrans.
Przygotowanie sosu: do rondelka wrzucamy jogurt naturalny i przecier pomidorowy w takich proporcjach, aby przybrał on kolor różowy i dodajemy bazylię. Gotujemy na małym ogniu.
Rulony naleśnikowe układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy resztą sera i przykrywamy sosem pomidorowym. Przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170°C na kwadrans.
Przygotowanie sosu: do rondelka wrzucamy jogurt naturalny i przecier pomidorowy w takich proporcjach, aby przybrał on kolor różowy i dodajemy bazylię. Gotujemy na małym ogniu.
Ot, taka propozycja na dwudaniowy bezmięsny obiad. Smacznego :)
Takie zapiekane naleśniki chętnie bym zjadła :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuń